måndag 3 februari 2014

Pepprig potatissoppa med timjan och söta gröna ärtor


En början på året soppa jag hittade på för att jag behövde den förra året och märkte att jag längtade efter igen i början på detta år. Enkel, mustig, söt, klimatsmart! För 6 portioner:

2 stora gula lökar, tärnade
2 1/2 dl tärnad kålstock eller bara vitkål
olivolja att steka i
1,7 l vatten
4 buljongtärningar, marigold utan salt
1 1/2 msk salt
1 1/2 msk timjan
1 1/2 tsk svartpeppar
8 potatisar skurna i fjärdedelsskivor
4 morötter i ringar
6 dl gröna ärtor

Stek lök och kål i rejält med olivolja. Skiva grönsakerna allt eftersom, kålen medans löken fräser, potatisen sen och morötterna sist. Häll i kokande vatten och kryddor. Låt koka mjukt och mustigt.
Häll över frysta ärtor i varje portionsskål. Eller ha färdig att värma portionsvis hela veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar