söndag 21 april 2013

Saffranssoppa - Queen of soups


Detta är min födelsedagssoppa, vårsoppa och nu varje kväll sen den 18 mars, min kvälls lyxsoppa.
Nu äter jag för alla dagar i livet jag inte ätit den godaste av soppor. Den är helt enkelt den godaste soppan i världen!
När jag skulle göra min första saffranssoppa, för jag hade längtat efter att äta en sån, kollade jag en fem olika recept och gjorde en best of. Alla färger representerar och gör den så fin.
Så här, för en 4 - 5 enorma portioner:

1/2 g ekologisk feministisk saffran från Herat, Afghanistan, 52 kr. Så värt det!
Ghoryan Women´s Saffron Association är områdets första helt kvinnliga affärsrörelse.
Beställ här:
http://www.greenochgrejerna.com/sv/gott-att-ata/kryddor-notter-och-torkad-frukt/saffran-fran-herat-0-5-g.html

Afghanistan's saffron has been awarded first place for quality among 16 countries at the International Saffron Exhibition held in France, officials said Wednesday.
Afghanistan's climate is suitable for the cultivation of saffron and its quality has long been considered one of the best among all other saffron productions around the world.According to officials, if good care is taken, the saffron onion in Afghanistan can produce up to 14 leaves, while saffron from other countries can produce up to five leaves in one plant. "At the exhibition which was held in France, Afghan saffron got the first position among sixteen saffron producers including Iran," the head of Mahtab Saffron Company Mohammad Ibrahim said.


Saffran har många läkande egenskaper:
  • Det ökar cirkulationen i underlivet.
  • Används inom naturmedicinen för att behandla PMS och klimakteriebesvär.
  • Kramplösande och läkande vid luftrörsinfektioner.
  • Modern forskning visar även att saffran innehåller ett ämne som skyddar hjärnceller och kan förhindra MS.

    Tips vid mensvärk: ta två pistiller ekologisk saffran och blanda i teet så att det får en röd färg. Låt det bli ljummet innan du dricker, ta gärna en kopp på morgonen och en på kvällen.
4 tärningar marigold organic Swiss vegetable bouillon, low salt, glutenfree. Den är godast och finns på Goodstore.

1 purjo, halverad och i cm stora tjocka bitar
rapsolja att steka i
1/2 tsk cayennepeppar
1 flaska zetas vita matlagningsvin, finns på ica, innehåller mindre tillsatser
1,7 l vatten
1 msk salt
4 tärningar marigolds saltfria buljong, godast (goodstore)
300 g finhackad naturell tofu
4 - 5 potatisar, tunt mandolin eller osthyvlade och sedan skurna i bitar
3 tärnade tomater i små bitar
2 tärnade morötter i små bitar
bladspenat, nästan ett paket fryst, eller finhackad grönkål
1 broccoli i små bitar
8 st ekologiska skärbönor, när det finns, skurna i 2 cm bitar eller en näve haricots verts
3 dl frysta ärtor
2 pkt havre eller mandelgrädde

Stek purjolöken i rapsolja och strö över cayenne pepparn.
Häll vinet, medans du kokar upp vattnet i vattenkokaren.
Stöt saffranet i mortel. Häll saffranet i grytan, häll det kokta vattnet i lite i morteln för o få med all saffran.
Ha i vatten, buljong, salt, potatis och tofu. Koka 6 minuter, medans du hackar grönsaker.
Ha sedan i tomat. 
För att hålla det gröna grönt och ändå göra en stor sats, ha i 4 små frysta bladspenatbollar per portion och lite finfördelad broccoli och ev lite skärbönor per person i ena änden av grytan, som du sen serverar först ifrån.
Ha i spenat och morot först.
Ha i broccolin, skärbönorna/haricots verts de ska koka max 1 minut.

I varje portionsskål, ha i 3/4 dl frysta gröna ärtor, häll soppan över och ha i 1 dl havre eller mandelgrädde över som varje människa får röra ut själv - då håller sig ärtorna och grädden fräschast. Soppan ska bli ljust vitgul, len och mättad av grädde!
Du kan hacka alla grönsaker allt eftersom, så soppan tar inte mer än någon kvart o göra, och ännu mindre om du gör en mindre sats för en portion eller 2.

Heaven!!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar