Vi var 4 som samlades i mitt kök för o ha kimcheeworkshop med Kyu. Till 2 stora salladskålhuvuden behövdes det:
1/2 rättika
2 stora morötter
2 gula lökar
1 knippe salladslök
1 knippe lång vitlöksgräslök
2 dl havssalt
1 dl färsk ingefära
1 dl vitlök
1 dl koreansk chili
4 färska röda chili
1 päron
1 dl rismjöl - kan uteslutas
4 msk worchestershiresås el tamari
3/4 dl sesamfrö
Först saltade vi rätt rikligt på kålen för att låta den laka ur ett par timmar under en tyngd, i vårt fall en stor glasskål, och bli mjuk och god
Vi började förbereda rättikan och annat som skulle in i kimcheen
Mycket goda saltade tärningar att småäta av, så goda att på min nästa kimcheeworkshop blir det rättiks kimchee för mej
Vi mixar ingefära och vitlök till en kryddsmet
Moroten förbereds
Kyus mors egen torkade chili från Korea, sötare och godare än köpe-chilin
Löken skuren
Päronet förberett för lite sötma i kimcheen
Vi mixar ingefära, vitlök och chili till en kryddsmet nummer två, vi gör flera satser idag
Prang jobbar med salladskålen i halvor oskurna, fint och kladdigt att skära sen
Päron mixas till söt smet för sig
Chilismeten lagas till - värmt vatten och rismjöl blandas i redning
Blandas med chilivitlökingefära mixen, päronsmeten och koreanskt chilipulver
Salladslök och vitlöksgräslök tillsätts
Färsk chili tillsätts om det ej fanns i redan eller lite extra
Rättika, morot och lök i stavar och skivor tillsätts och blandas
samt worchestershiresås/tamari
Sesamfrö kan tillsättas
Krama ur den saltade nu urlakade salladskålen och blanda med supersmeten
Jag blandar : )
Fyll på glasburkar som är rena, men inte behöver vara steriliserade.
Av de halva salladskålarna går det att göra en konstfull vikning med ytterblads omlindning.
Lämna lite plats överst, för mjölksyrejäsningen att ta plats!
In i kylskåpet och lagra minst en vecka, spara lite färsk som du kan äta av under tiden : )
Ta lite kimchee till varje middagsmål!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar