tisdag 17 januari 2012

♥ Kåldolmar!!! ☆ glutenfritt!! ☆ RAW oxå!! ♥


Ja. Det är dags o skriva om midvinterns festligaste mat! ☆☆☆ Kåldolmar har varit min absoluta favoritmat sedan ett tiotal år. Mitt första veganrecept för elva år sedan var kåldolmar. Och eftersom julen och midvintern är favoritmatens tid, har jag lagat kåldolmar till varje jul. Ett kärt projekt. Jag köper ett lagom mindre kålhuvud - det brukar bli en 26 - 30 kåldolmar från stora över lagoma till mindre och pyttesmå - och fylla en ugnsplåt.

Börja med att blötlägga 1 1/2 korngryn i 4 1/2 dl vatten över natten eller dagen. Koka sedan med blötläggningsvattnet på lägsta värmen nån timme. Jag glömde bort blötläggandet, och det var dagen före julafton, det går o bara koka också. Oj, vad det är gott med korngryn!!!



Gör fyllningen genom att fräsa en stor lök, finhackad, och ha i 2 dl vatten, 1 dl tamari och någon dl sojafärsgryn. En skvätt matlagningsvin är också bra. Fräs och låt grynen svälla en tio minuter. Rör och rör. Smaka av för bra sälta. Blanda sedan med korngrynen.

Koka upp en stor kastrull vatten som rymmer kålhuvudet. Ploppa i det. Efter en kvart, 20 min kan du börja lossa de yttre bladen med kniv, samtidigt som du håller huvudet, eller stocken då, stadigt med en gaffel. Du skär loss bladen från stocken och lyfter ut dem med gaffel att droppa av på en kökshandduk. Var varsam så förblir de hela och fina! Efter en halv minut kan du ta ett blad i handen, lägga på en stor matsked med fyllning i mitten nära bladnervsslutet, vika in sidokanterna om fyllningen och rulla den från basen mot bladtopp. Lägg med skarven ned i en rapsoljesmord långpanna. De sista minibladen blir som fyllningsskålar med ett annat litet blad som lock.



Pensla dolmarna med rapsolja och ringla över lite agavesirap. Ugnsbaka i en kvart i 250° för o få lite färg och sedan i 20 - 25 min i 125°, eller tills det börjar lukta gudomligt. Det är kåldolmarnas sätt att säga att de är färdiga. Kolla mot slutet att de inte bränns.

Ångkoka under tiden potatis att ha till och gör gräddsås genom att koka upp 4 dl vatten med 3 dl tamari. Blanda 4 msk arrowrot (köp billig på asiatisk butik) med lite vatten till en smet, som vispas i det uppkokta tamarivattnet. Vispa! Det går fort att tjockna och behöver inte koka lika länge som vetemjölsredning, och är minst lika gott! Det går också att prova med potatismjöl. Ha i ett paket mandelgrädde. Rör om. Smaka av så att det är fylligt, gräddigt och lagom salt. Krydda med vitpeppar i såsen.

Det innersta av kålhuvudet, som är för litet att göra dolmar av, och stocken kan sparas, hackas och ugnsbakas med rester av fyllningen och lite rapsolja och agavesirap.



Det går också att göra RAWdolmar!!! Lägg bladen i saltat vatten nån timme för o mjuka till dem. Marinera dem sedan i lite rapsolja. Fyll med en blandning av mina ugnstorkade aubergine skivor, finhackade, (skiva tunnt på mandolin och marinera i rapsolja och en skvätt tamari, och torka i 8h i ugn, 37°, se på juli 2011 i bloggen) och finhackad shiitake marinerad i lite vatten med tamari.

Såsen blir minst lika god som kok såsen: Ta en del blötlagda (2h) cashewnötteroch mixa med 2 delar vatten och 1 del tamari och lite vitpeppar. Ta ev lite mindre vatten, och smaka av så den blir lagom fyllig, gräddig och salt. Strö över rikligt med bladpersilja och servera med tomatklyftor i såsen. Dränk i sås!!! Ät i tio dagar!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar