onsdag 25 december 2013

Kåldolmefräs


Kåldolmar har varit min absoluta favoritmat sedan många år. Mitt första veganrecept för tretton år sedan var kåldolmar. Och eftersom julen och midvintern är favoritmatens tid, har jag lagat kåldolmar varje jul. Men om du inte har ork att laga dem då? Då kan du laga Kåldolmefräs!!!

Börja med att blötlägga 1 1/2 korngryn i 4 1/2 dl vatten över natten eller dagen eller några timmar. Koka sedan med blötläggningsvattnet på lägsta värmen nån timme, fyrtio minuter. Salta lite på slutet av koktiden.

Blötlägg 3 dl sojafärsgryn i hälften tamari och hälften vatten, c.a. 1 1/2 dl av varje. Häll på lite i taget, så inget går till spillo och inte sugs upp av de torra grynen.

Gör fräset genom att fräsa en finhackad stor lök i rikligt med rapsolja. Ha i 1/2 mindre huvud hyvlad vitkål skuren i strimlor. Ha på rikligt med rapsolja igen. Fräs. Blanda sedan ner de kokta korngrynen och sojafärsen och fräs lite till. Se till att det är rikligt med rapsolja i. Avsluta med att hälla i någon dl agavesirap, smaka av för sälta (ha i mer tamari om det behövs) och sötma.

Ångkoka potatis i bitar att ha till och gör gräddsås genom att koka upp 3 dl vatten med 1 1/2 dl tamari  och 2 dl mandelgrädde eller mer. Vispa ut 2 mskpotatismjöl med lite kallt vatten till en smet, som vispas i det uppkokta tamarigräddvattnet. Det ska inte koka sedan, bara bubblor ska visa sig. Smaka av så att det är fylligt, gräddigt och lagom salt. Justera med tamari och grädde. Krydda med vitpeppar.

Dekorera med persilja!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar